Výnosy z predaja podielu v Telekome by mali ísť na zníženie dlhu

16.10.2013 Bratislava

Bratislava 16. októbra (TASR) - Výnosy z predaja minoritného, 49-%, podielu SR v spoločnosti Slovak Telekom (ST), a. s., by sa mali použiť prednostne na zníženie štátneho dlhu. Uviedol to po dnešnom rokovaní vládneho kabinetu minister financií a podpredseda vlády SR Peter Kažimír (Smer-SD).

"Kľúčovo na zníženie dlhu," odpovedal šéf slovenského rezortu financií na otázku, na aký účel by bolo dobré použiť peniaze za predaj štátom vlastneného podielu v ST.

Ministerstvo hospodárstva (MH) SR dnes vládu SR o ST oficiálne informovalo v Informácii o ďalšom postupe vo vzťahu k majetkovým účastiam SR na podnikaní ST.

Akcionári v ST - Slovenská republika a spoločnosť Deutsche Telekom (DT) AG sa v lete dohodli na vypracovaní Memoranda o spoločnom postupe akcionárov (MSP), ktoré ustanoví formálny rámec pre spoluprácu akcionárov s tým, že slovenská strana pripraví návrh svojich požiadaviek do memoranda.

"Pracovné skupiny v súčasnosti pripravujú pripomienky k memorandu. MSP by malo špecifikovať dohodnutý spôsob predaja, ako aj jednotlivé kroky a časový harmonogram procesu predaja. Zainteresované strany by mali podpísaním MSP vyjadriť svoju súčinnosť a spoluprácu v procese predaja," dodalo vo vládnom materiáli MH SR.

Fond národného majetku SR a MH SR pripravia informáciu o stave projektu nakladania s majetkovými účasťami štátu na podnikaní ST do konca roka 2013.

T. MALATINSKÝ: Slovak Telekom by mohol byť celý v súkromných rukách
Spoločnosť Slovak Telekom (ST), a. s., by mohla byť celá v súkromných rukách. Uviedol to po dnešnom rokovaní vlády minister hospodárstva SR Tomáš Malatinský (nominant Smer-SD). Jeho rezort dnes vládny kabinet informoval o ďalšom postupe vo vzťahu k majetkovým účastiam SR na podnikaní ST.

"V súčasnom stave, aká je situácia v telekomunikačnom priemysle, nie je strategickosť Slovak Telekomu taká, ako bola v minulosti. Myslíme si teda, že táto spoločnosť by mohla byť kompletne v privátnych rukách," spresnil.

Zdôraznil zároveň, že transakcia s minoritným akciovým podielom v ST sa zvažuje formou predaja cez burzu. Majoritný akcionár v ST - Deutsche Telekom (DT) AG si však chce podľa neho do poslednej chvíle ponechať predkupné právo na akcie. "Stále je teda v hre prípadné odkúpenie akcií majoritným akcionárom," dodal.
 

Vyberte región